Den Haag - 03-11-2022
RESPECTfarms presenteert een visiefilm over de rol die een boer kan spelen op de toekomstige markt voor gekweekt vlees, en onderzoekt bedrijfsmodellen in de cellulaire landbouw.
Steeds meer mensen praten over kweekvlees – en er komt geld vrij voor onderzoek. Tegelijkertijd ligt de groei van de landbouw, met name die van dierlijke eiwitten, onder een vergrootglas. RESPECTfarms is een internationale organisatie die een brug wil slaan tussen deze twee thema's. Ze werkten mee aan een visiefilm over de productie van kweekvlees op boerderijen. In opdracht van het Ministerie van Landbouw schetsen Ira van Eelen van RESPECTfarms en filmmaker Ronald van Proosdij een beeld van hoe een boerderij er in de toekomst uit zou kunnen zien.
RESPECTfarms presenteert een nieuwe visiefilm over de integratie van conventionele en cellulaire landbouw om te laten zien hoe landbouw in de toekomst eruit kan zien: cellulair.
RESPECTfarms is ervan overtuigd dat de film helpt duidelijk te maken waar ze het over hebben als ze zeggen dat boeren een rol kunnen spelen in de cellulaire landbouw. Medeoprichter Ira van Eelen: "Dit is een goed voorbeeld dat een beeld meer zegt dan 1000 woorden. Het zal helpen om een beter gesprek over dit onderwerp te voeren."
De makers
De film is geproduceerd door Ronald van Proosdij ( Buro Proost ) om onderzoek op dit gebied te bevorderen en om beleidsmakers, onderzoekers en boeren meer inzicht te geven in alternatieve productiemethoden binnen de landbouw . De visiefilm is tevens een presentatie van onderzoeksresultaten, die eerder zijn uitgevoerd door Prof. Cor van der Weelen van Wageningen University and Research, Ira van Eelen en de Europese Commissie. De InVitroMeat Foundation heeft publieke financiële steun ontvangen van het Nederlandse Ministerie van Landbouw voor het maken van de video. Ira van Eelen is medeoprichter van RESPECTfarms en bestuurslid van de InVitroMeat Foundation. Ira is de dochter van Willem van Eelen , een Nederlandse onderzoeker. Hij wordt beschouwd als de peetvader van kweekvlees .
"Het lijdt geen twijfel dat kweekvlees een toekomst heeft. Hoewel Nederland een van de koplopers is op dit gebied, is Singapore het eerste land dat kweekvlees op de markt brengt. Echt vlees, zonder slachting. Op dit moment (2022) is het nog niet mogelijk om kweekvlees op grote schaal te produceren of te consumeren in de Europese Unie", aldus Ira van Eelen, medeoprichter van RESPECTfarms.
Vleesboerderij, film versus realiteit
Er is zoveel mogelijk echt materiaal gebruikt. De architect in de video is een echte architect, werkzaam bij Royal Haskoning DHV, dat al ontwerpen heeft gemaakt voor verschillende kweekvleesbedrijven. RESPECTfarms is een echte organisatie die de mogelijkheden van cellulaire landbouw voor boeren onderzoekt. De boerderij in de video wordt gerund door een echte boer die sinds 2011 kweekvlees op zijn bedrijf wil produceren en hier actief bij betrokken is. Als de resultaten van de gewenste haalbaarheidsstudie positief zijn, wordt er een proefboerderij gerealiseerd.
De video is hier te bekijken: youtube.com
Over RESPECTfarms
RESPECTfarms is een internationale stichting met activiteiten in Nederland en Duitsland, opgericht door Ira van Eelen, Ralf Becks, Florentine Zieglowski en Ruud Zanders.
De visie van RESPECTfarms ontwikkelt nieuwe bedrijfsmodellen voor conventionele landbouw, waarbij gebruik wordt gemaakt van de veelbelovende technologie van cellulaire landbouw. RESPECTfarms ziet zichzelf als een systeemintegrator van deze technologieën op de boerderij. Het idee van decentrale kweekvleesproductie op boerderijen komt voort uit de resultaten van 's werelds eerste consortium op het gebied van cellulaire landbouw, gefinancierd door de Nederlandse overheid. Dit onderzoek werd geleid door Willem van Eelen , de vader van Ira van Eelen, een onderzoeker die wordt beschouwd als de peetvader van kweekvlees.
De visie van RESPECTfarms ontwikkelt nieuwe bedrijfsmodellen voor conventionele landbouw, waarbij gebruik wordt gemaakt van de veelbelovende technologie van cellulaire landbouw. RESPECTfarms ziet zichzelf als een systeemintegrator van deze technologieën op de boerderij. Het idee van decentrale kweekvleesproductie op boerderijen komt voort uit de resultaten van 's werelds eerste consortium op het gebied van cellulaire landbouw, gefinancierd door de Nederlandse overheid. Dit onderzoek werd geleid door Willem van Eelen.