FEASTS gelanceerd: een onderzoeksproject over gekweekt vlees en zeevruchten onderzoekt de toekomst van eiwitten.
FEASTS gelanceerd: een onderzoeksproject over gekweekt vlees en zeevruchten onderzoekt de toekomst van eiwitten.
RESPECTfarms gaat het bedrijfsmodel van boeren onderzoeken
- FEASTS is een baanbrekend, samenwerkend onderzoeksprogramma dat door de EU wordt gefinancierd. Het doel is om een uitgebreide, objectieve kennisbasis te bieden over gekweekt vlees en vis en hun plaats in het voedselsysteem.
- Duurzaamheid door ontwerp, een interdisciplinaire aanpak en kennisdeling staan centraal.
- De centrale inzet van FEASTS bij het verkennen van de toekomst van eiwitten is het betrekken van de perspectieven van iedereen die betrokken is bij de productie van ons voedsel - van boer tot bord en verder.
Het FEASTS-programma (Fostering European Cellular Agriculture for Sustainable Transition Solution), dat in januari 2024 van start ging, wordt uitgevoerd door een consortium van 36 onafhankelijke instellingen uit 17 landen. De komende drie jaar zullen de deelnemers zich verdiepen in de technologieën die betrokken zijn bij de duurzame productie van gekweekt vlees en vis. Ze zullen voedings-, gezondheids- en regelgevingsaspecten onderzoeken, evenals kwesties rond voedselveiligheid die verband houden met deze complementaire eiwitten. Ethische vragen rond gekweekt vlees en vis zullen worden behandeld. Milieu-, economische en sociale levenscyclusanalyses zullen worden gebruikt in dynamische systeemmodellen en het inzicht in de multidimensionale impact van cellulaire landbouw op het milieu en de voedselwaardeketen vergroten.
Marja-Liisa Meurice, directeur van de regio Noord- en Oost van EIT Food, een van de consortiumpartners, en leider van de EIT Food Protein Diversification Think Tank, zei: " De groeiende vraag naar eiwitten en de aanzienlijke ecologische voetafdruk van de traditionele veehouderij betekenen dat we op zoek moeten naar duurzame bronnen van complementaire eiwitten. En dat is precies wat FEASTS doet. We willen de meest duurzame en economisch haalbare technologieën identificeren en hun plaats in het voedselsysteem van de Europese Unie bepalen."
Ze voegde eraan toe: "We willen dat onze bevindingen uiteindelijk dienen als hulpmiddel bij besluitvorming voor geïnformeerd beleid en besluitvorming in de EU. " EIT Food wordt ondersteund door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), een orgaan van de Europese Unie.
Het FEASTS-consortium bestaat uit toonaangevende universiteiten en onderzoeksinstituten, startups, business accelerators, onafhankelijke consultants, internationale initiatieven voor voedselinnovatie, vertegenwoordigers van boeren en aquacultuurbedrijven en een consumentenvereniging. FEASTS nodigt belanghebbenden in het voedselsysteem uit om input te leveren en biedt een forum voor open en geïnformeerde discussie over de rol van cellulaire landbouw bij het voldoen aan de groeiende vraag naar eiwitten. De oplossingen die gedurende het project worden ontwikkeld, zullen rekening houden met aspecten zoals voedselzekerheid en rechtvaardige transities voor boeren en aquacultuurbedrijven.
Een belangrijk onderdeel van FEASTS is het onderzoeken hoe technologieën voor gekweekt vlees en vis kunnen bijdragen aan de toekomst van de landbouw. Aangezien alle producten voor cellulaire landbouw een bijdrage vereisen
FEASTS zal boeren actief betrekken bij het ontwerpen van processen en toekomstscenario's die een eerlijk economisch rendement voor hen opleveren. Een ander onderwerp van studie zal de impact op consumenten zijn. Kennislacunes op het gebied van voeding en voedselveiligheid zullen worden aangepakt met
de vereiste nauwkeurigheid en transparantie, terwijl workshops en focusgroepstudies de voorkeuren van de consument en de levendige, diverse eetculturen van Europa centraal stellen in onderzoek naar de acceptatie van nieuwe producten op tafels in de hele EU.
Nederlands De veehouderij in het huidige voedselsysteem genereert 17% van de totale uitstoot van broeikasgassen [1], terwijl het slechts 18% van de wereldwijde calorieën en 37% van de wereldwijde eiwitten levert. [2] Cellulaire landbouw, met name gekweekt vlees en zeevruchten, heeft het potentieel om de negatieve effecten van de huidige intensieve landbouwmethoden op de gezondheid van mens en dier te verzachten en om de nutritionele uitdagingen aan te pakken waarmee de EU wordt geconfronteerd. Een van de doelen van FEASTS is om een rentmeesterschapsmodel op te zetten voor de sector gekweekt vlees en zeevruchten van de Europese Unie en haar toekomstige concurrentievermogen te ondersteunen. De ambitie is om een kader te creëren voor duurzame productie, wat resulteert in veilige, voedzame en breed toegankelijke gekweekte producten die beschikbaar zijn voor alle consumenten.
Prof. Frederico Ferreira, projectmanager en coördinator van FEASTS bij het Instituto Superior Técnico in Lissabon, zei: " Ons doel met FEASTS, dat is opgezet als een denktank, is de kennis over gekweekt vlees en vis te vergroten, zodat we de eiwitvoorziening toekomstbestendig kunnen maken. We richten ons op verantwoorde innovatie en de principes van open wetenschap om datadeling, reproduceerbaarheid en uiteindelijk toegang tot de bevindingen van het project voor belangrijke belanghebbenden te garanderen. We verwelkomen ook input van instellingen die actief zijn in het voedselsysteem en nog geen deel uitmaken van het project. Samen creëren we een unieke kans voor een effectieve reorganisatie van het voedselsysteem en de ontwikkeling van veerkrachtige waardeketens in de EU."
Over FEESTJES
Leden van het FEASTS-consortium

IST-ID Vereniging van het Instituto Superior Técnico voor Onderzoek en Ontwikkeling, Stichting New Harvest Nederland, Laboratorio Ibérico Internacional de Nanotecnología, Bruno Cell SLR, Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung eV, Wageningen Universiteit, Nord Universiteit, S 2 AQUA Collaborative Laboratory, Technische Universiteit München, Universiteit van Mariboru, acib GmbH, VITAL MEAT, Cultimate Foods UG, Supreme (GOURMEY), EurA AG, Ecoinnovazione srl, RESPECTfarms BV, Universiteit van Aarhus, Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production gGmbH, Alma Mater Studiorum Università di Bologna, Universiteit van Lunds, Universiteit van Baskenland/Euskal Herriko Unibertsitatea, Lukas Madl (Innov), Safe Food Advocacy Europe, Agricoltura Cellulare Italia, Cellular Agriculture Greece, CellAgri Portugal – Portugese vereniging voor de ontwikkeling van cellandbouw, CellAg Deutschland EV, Agriculture Cellulaire France, EIT Food, ShakeUp Factory, Rügenwalder Mühle Carl Müller GmbH & Co. KG, Agri-food Technology Center Ctic Cita, NaTurtle AG, CULT Food Science, Japanse vereniging voor cellandbouw (JACA).