RESPECTfarms start een haalbaarheidsonderzoek om boeren in staat te stellen vlees rechtstreeks uit dierlijke cellen te laten groeien op hun bestaande boerderijen. Dankzij investeringen van zowel Europese overheden, ngo's als industriële partners zullen ze binnen 18 maanden de antwoorden hebben.
Amsterdam, 24 januari – RESPECTfarms wil 's werelds eerste kweekvleesboerderij creëren, waar vlees rechtstreeks uit dierlijke cellen groeit. Vandaag kondigden ze hun eerste financierings- en onderzoeksactiviteiten aan.
- RESPECTfarms krijgt definitieve goedkeuring om te starten met haalbaarheidsstudies naar decentrale productie van vleesvee met een Europees consortium.
- De financiering wordt verstrekt door de Europese Structuur- en Investeringsfondsen , uitgevoerd door de subsidie 'Kansen voor West'. Daarmee investeren RESPECTfarms en partners 900.000 euro in het onderzoek.
- De haalbaarheidsstudies worden uitgevoerd door RESPECTfarms met de steun van hun consortium en hun partners. Europese onderzoekspartners werden geselecteerd uit de gehele waardeketen, waaronder een dierenrechtenorganisatie en een boerenbond.
Met een divers consortium startte RESPECTfarms op 19 januari 2023 de haalbaarheidsstudies. Het consortium bestaat uit RESPECTfarms, Mosa Meat, pionier op het gebied van kweekvlees, Priva - een toonaangevend technologiebedrijf in de landbouw - en boer Leon Moonen van boerderij Crole. Met verdere steun van de Duitse pionier op het gebied van vleesalternatieven, Rügenwalder Mühle; de Zwitserse boerenbond, Fenaco Genossenschaft; de coöperatieve bank Rabobank; en de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA, brengt RESPECTfarms de essentiële onderdelen van de voedselwaardeketen en expertise op relevante gebieden samen.
Ira van Eelen, medeoprichter van RESPECTfarms, die zich al jaren inzet voor onderzoek naar decentrale productie van vlees op boerderijen, zegt: "Laten we eindelijk aan de slag gaan".

Conceptontwikkeling en haalbaarheidsstudie
In de komende 18 maanden wil RESPECTfarms het concept van kweekvleesproductie op conventionele boerderijen bewijzen door een kweekvleesboerderij en een digitaal prototype te ontwerpen. Het onderzoek richt zich op drie gebieden: diervriendelijke celselectie, circulaire celvoeding en functionele bioreactoren die geschikt zijn voor de boerderij. Rekening houdend met de implicaties van een lokale waardeketen en de circulariteit van grondstoffen, zullen alle elementen worden geïntegreerd in een geschikt bedrijfsmodel voor boeren.
"We zijn enthousiast om te helpen bij het ontwikkelen van een visie op hoe boeren deel zullen uitmaken van het toekomstige ecosysteem van cellulaire landbouw. Het is belangrijk voor ons opkomende vakgebied om bedrijfsmodellen en waardeketens te verkennen die de voordelen voor iedereen maximaliseren. We zijn er trots op een wetenschappelijke en technische partner te zijn voor dit project", aldus Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat.
"Kweekvlees biedt een oplossing voor de grote uitdagingen waarmee we als wereldwijde gemeenschap worden geconfronteerd: het voeden van de snelgroeiende bevolking op een veilige en duurzame manier, terwijl we tegelijkertijd de schade aan het milieu beperken en onze planeet beschermen", aldus Jan Westra, Strategic Business Developer bij consortiumpartner Priva.
Vleesveehouderij: verwachtingen en waarde van partners
Het onderzoek is essentieel voor het evalueren van de potentiële toekomstige rol die conventionele landbouw zal spelen voor cellulaire landbouw. Het onderzoek is waardevol voor talloze organisaties in de voedselketen die sponsor zijn geworden van het RESPECTfarms-project.
"Na afronding van het project kunnen we beoordelen in hoeverre cellandbouw en de productie van kweekvlees op boerderijen een nieuw bedrijfsgebied vormen voor Zwitserse boeren. Onze betrokkenheid is dan ook gericht op het doel van de coöperatie fenaco: boeren ondersteunen bij de economische ontwikkeling van hun bedrijf", aldus Christian Consoni, hoofd van de afdeling Levensmiddelenindustrie bij de coöperatie fenaco.
“Wij geloven dat dit voorstel goed aansluit bij de vraag naar noodzakelijke nieuwe duurzame verdienmodellen voor de bestaande agrarische sector”, aldus Aernout van der Does, Directeur Banking for Food, Kringdirectie Oost-Brabant, Rabobank.
Na de eerste te hebben uitgebracht Met de ontwikkeling van een visiefilm voor vleesveehouderijen wereldwijd is RESPECTfarms een stap dichter bij de realisatie van zijn visie.
Meer citaten van andere partners van RESPECTfarms
"Voor dierenwelzijn willen we de voedseltransitie naar kweekvleesproductie zonder twijfel zo snel mogelijk laten plaatsvinden. Hoe minder intensieve of industriële veehouderij en hoe minder dieren worden geslacht, hoe beter. Voor een 100% diervriendelijke en slachtvrije transitie streven we naar een gunstige transitie, ook voor boeren. Met de komende haalbaarheidsstudies zullen we de kansen voor boeren in kaart brengen, hoe ze deze kansen het beste kunnen benutten en welke rol ze kunnen spelen. Zo past de transitie naar kweekvlees in het bredere plaatje van het ethisch verduurzamen van de economie", aldus Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.
"Het is geweldig dat een duurzaam initiatief als RESPECTfarms zich met deze Europese subsidie verder kan ontwikkelen. Het helpt ons in de ontwikkeling naar een duurzaam en eerlijk voedselsysteem. Een start-up die goed past bij het profiel van de regio Den Haag en de impacteconomie, waar vele duurzame koplopers dagelijks werken aan innovaties die inspelen op de grote maatschappelijke uitdagingen waar we als samenleving voor staan", aldus Saskia Bruines, wethouder Financiën, Economie en Cultuur van de gemeente Den Haag.
"Met de combinatie van innovatie en traditie laat RESPECTfarms een nieuwe weg zien waarin traditionele landbouw op een duurzame manier de toekomst in kan. Bij Rügenwalder Mühle delen we deze aanpak en daarom ondersteunen we RESPECTfarms graag", aldus Patrick Bühr, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij het vlees- en vleesalternatievenbedrijf Rügenwalder Mühle.
“Kweekvlees is wat wij fokken”, zegt Leon Moonen, boer van boerderij Crole.
Over RESPECTfarms
RESPECTfarms is een internationale stichting met activiteiten in Nederland, Duitsland, België en Zwitserland, opgericht door Ira van Eelen, Ralf Becks, Florentine Zieglowski en Ruud Zanders. De visie van RESPECTfarms is het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen voor conventionele landbouw, waarbij gebruik wordt gemaakt van de veelbelovende technologie van cellulaire landbouw. RESPECTfarms fungeert als systeemintegrator van deze technologieën op de boerderij. Het idee van decentrale productie van kweekvlees op boerderijen komt voort uit de resultaten van 's werelds eerste consortium op het gebied van cellulaire landbouw, gefinancierd door de Nederlandse overheid. Dit onderzoek werd geleid door Willem van Eelen , de vader van Ira van Eelen, een onderzoeker wiens werk hem de peetvader van kweekvlees heeft gemaakt. Maak kennis met het RESPECTfarms-team : https://www.respectfarms.com/about-us
Wil je lid worden van RESPECtfarms? Kijk dan op de vacatures .
Wilt u dit initiatief steunen, kijk dan hier Hoe.